00 0
image
Oceń

Pikantne peklowane żółtka jajek

Zapomnij o tartym parmezanie. Peklowane w soli żółtka jajek to najnowszy dodatek umami do makaronów. Dzięki prostej mieszance soli, cukru i przypraw w ciągu czterech z żółtek powstanie pożywny i pyszny dodatek do potraw. Podawaj żółtka z zupą congee albo jako dodatek do makaronu, ryżu, sałatek, warzyw i zup.

Składniki
Porcja dla: 6 (1 żółtko na porcję)
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas przygotowania
  • Wymieszaj sól, cukier i przyprawy w średniej misce, aż dobrze się połączą.

  • Przesyp połowę mieszanki z solą do małego szklanego naczynia do pieczenia. Dużą łyżką zrób 6 wgłębień w mieszance. Umieść żółtko w każdym wgłębieniu. Delikatnie posyp żółtka pozostałą ilością mieszanki z solą. Przykryj folią, odchylając jeden róg w celu odprowadzenia wilgoci. Przechowuj w lodówce 4 dni.

  • Rozgrzej piekarnik do 75ºC (prawdopodobnie najniższa temperatura w ustawieniach). Usuń żółtka z mieszaniny soli i dokładnie wypłucz je w wodzie. Umieść żółtka na małej blasze do pieczenia. Piecz przez 3 godziny, sprawdzając, czy piekarnik nie jest zbyt gorący (żółtka powinny być wysuszone, nie zarumienione).

Porady Gotowanie

*Bezpieczne gotowanie potraw z jajkami
Spożywanie surowych lub niedogotowanych jaj może zwiększyć ryzyko zatrucia. Przed dotknięciem jaj i na każdym etapie ich przygotowania należy umyć ręce mydłem i ciepłą wodą.

Sposób podania: Podawaj marynowane żółtka z zupą congee lub jako dodatek do makaronu, ryżu, sałatek, warzyw i zup.

Oceny i komentarze: 0