Zapomnij o tartym parmezanie. Peklowane w soli żółtka jajek to najnowszy dodatek umami do makaronów. Dzięki prostej mieszance soli, cukru i przypraw w ciągu czterech z żółtek powstanie pożywny i pyszny dodatek do potraw. Podawaj żółtka z zupą congee albo jako dodatek do makaronu, ryżu, sałatek, warzyw i zup.
Wymieszaj sól, cukier i przyprawy w średniej misce, aż dobrze się połączą.
Przesyp połowę mieszanki z solą do małego szklanego naczynia do pieczenia. Dużą łyżką zrób 6 wgłębień w mieszance. Umieść żółtko w każdym wgłębieniu. Delikatnie posyp żółtka pozostałą ilością mieszanki z solą. Przykryj folią, odchylając jeden róg w celu odprowadzenia wilgoci. Przechowuj w lodówce 4 dni.
Rozgrzej piekarnik do 75ºC (prawdopodobnie najniższa temperatura w ustawieniach). Usuń żółtka z mieszaniny soli i dokładnie wypłucz je w wodzie. Umieść żółtka na małej blasze do pieczenia. Piecz przez 3 godziny, sprawdzając, czy piekarnik nie jest zbyt gorący (żółtka powinny być wysuszone, nie zarumienione).
*Bezpieczne gotowanie potraw z jajkami
Spożywanie surowych lub niedogotowanych jaj może zwiększyć ryzyko zatrucia. Przed dotknięciem jaj i na każdym etapie ich przygotowania należy umyć ręce mydłem i ciepłą wodą.
Sposób podania: Podawaj marynowane żółtka z zupą congee lub jako dodatek do makaronu, ryżu, sałatek, warzyw i zup.