0 0 0
image
Oceń

Ostre gomasio

Czy istnieją w ogóle potrawy, którym gomasio nie doda uroku? Szczypta tej mieszanki sezamu i przypraw doda ostry, orzechowy posmak każdej przekąsce i daniu – od popcornu po zupy. Przygotuj kilka porcji i przechowuj je w hermetycznie zamkniętym pudełku, żeby zawsze mieć gomasio pod ręką!

Z podanej ilości składników powstaje 13 łyżeczek przyprawy lub 52 porcji wielkości 1/4 łyżeczki.

Wartość odżywcza dla porcji: 0 kcal, 0 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 10 mg sodu, 0 g węglowodanów, 0 g błonnika, 0 g białka

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania
  • Rozgrzej małą patelnię, trzymając ją na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj wszystkie składniki na patelnię i mieszaj, aż wszystkie przyprawy połączą się z olejem.

  • Cały czas mieszając, podsmażaj składniki do momentu, gdy podprażysz ziarna sezamu i poczujesz ich aromatyczny zapach – czyli przez ok. 3-4 minuty. Następnie natychmiast przenieś mieszankę z patelni do przygotowanego wcześniej naczynia. Poczekaj aż mieszanka całkowicie wystygnie. Możesz ją potem przechowywać w hermetycznie zamkniętym pudełku w chłodnym i suchym miejscu przez nawet 2 tygodnie.

Oceny i komentarze: 0