Kotlety z sarniny dobrze natrzeć mieszaniną z oleju, soku z cytryny oraz jałowca i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Przed podaniem sarninę polać sosem.
Jako dobry dodatek do dania polecamy malutkie grzanki jak frytki.
Następnie wyjąć je i dokładnie osuszyć z nadmiaru marynaty.
Mięso oprószyć solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Na każdym kawałku mięsa położyć plasterek boczku, całość zawinąć w folię i piec 25-30 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu kotlety wyjąć z folii i trzymać w cieple.
Zachować sos z pieczenia.
Na patelni roztopić masło, lekko podsmażyć mąkę, rozprowadzić sosem z pieczenia oraz wywarem mięsnym i lekko zagotować.
Do sosu dodać śmietanę, gotować 2 minuty, a następnie wymieszać z galaretką porzeczkową.
Kotlety ułożyć na dobrze ogrzanym półmisku, ugarnirować galaretką porzeczkową podaną w wydrążonych połówkach cytryn.