Kofty z jagnięciny z sałatką bulgur i miętowym jogurtem (video)
Kofty inspirowane Bliskim Wschodem podawane z sałatką bulgur.
Składniki
Porcja dla: 2
Sposób przygotowania
5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
5 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
Bulgur umieść w rondelku, zalej wodą, dodaj 1 łyżeczkę przyprawy Bahatat Street Food. Gotuj pod przykryciem przez ok 15 min., odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie do mielonej jagnięciny dodaj pozostałą przyprawę, dokładnie wymieszaj. Następnie podziel na 6 równych części, uformuj owalne „kiełbaski”.
Rozgrzej patelnię i na średnim ogniu smaż kofty przez około 10 minut, obracając regularnie szczypcami. Pozwól „odpocząć” przez kilka minut.
Aby przygotować sałatkę, połącz w misce pszenicę Bulgur, natkę pietruszki, oliwę, ogórek i pomidory. Do jogurtu dodaj czosnek i miętę, wymieszaj.