Kaczkę umyć w zimnej wodzie, podzielić na 8 jednakowych porcji, osuszyć i natrzeć solą.
Plastry ananasa pokroić na kawałki i dodać razem z utartym imbirem do sosu.
Porcje kaczki zagrzać w sosie.
Podawać kaczkę z ryżem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
Zrumienić na nim kawałki kaczki i odstawić w ciepłe miejsce.
Pory dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Imbir obrać, przekroić na pół; połowę imbiru pokroić w słupki, resztę zetrzeć.
Pory i słupki imbiru zeszklić na pozostałym oleju.
Dodać wino, sos sojowy i chilli, gotować 5 minut na małym ogniu.
Porcje kaczki dodać do sosu dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w soku ananasowym, jeszcze raz zagotować.