Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.
Jagnięcina: Mięso myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu, zeskrobujemy kości.
Bataty: Bataty obieramy i kroimy w równą kostkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym z odrobiną oliwy i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min.
Mus jabłkowy: Trawę żubrową, ziele angielskie i cynamon zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.
Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, po czym blendujemy bez przypraw, dodając małą ilość wody.
Przyprawiamy solą i przecieramy przez sito jeśli jest to konieczne.
Sos do jagnięciny: Skrawki z mięsa przesmażamy, dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy winem i redukujemy.
Dodajemy ziele angielskie, trawę żubrową, wywar i dalej redukujemy.
Pod koniec sos zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sito i zaciągamy zimnym masłem.
Skrawki mięsa pozostawiamy do sosu.
Wszystkie zioła miksujemy z masłem i kładziemy na oczyszczonym mięsie.
Pozostawiamy w lodówce, aby mięso się zamarynowało.
Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu kroimy na porcje.
Carpaccio z czarnuszką: Selery myjemy i obieramy na okrągły kształt.
Gotujemy je na małym ogniu wraz z przyprawami, zwracając uwagę, aby się nie rozgotowały.
Po ugotowaniu kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu.
Czarnuszkę prażymy na suchej patelni i posypujemy ułożony na talerzu seler.
Komentarze