2Drożdże dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami ciepłego mleka, odstaw na 15 minut.
3Ubij 2 jaja.
4100 g masła rozpuść w rondelku.
5Do suchych składników na ciasto, dodaj pozostałe letnie mleko, drożdże, jaja, wyrabiaj około 6 minut, na jednolite ciasto, w połowie wyrabiania dodaj masło, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
6Składniki na kruszkonkę wymieszaj, rozetrzyj, odstaw do lodówki.
7Ciasto podziel na 8 kawałków, na oprószonej mąką stolnicy uformuj z każdego długie wałki o średnicy około 1,5 cm.
8Z 4 wałków zapleć luźny warkocz.
9Chałki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, następnie posmaruj białkiem, posyp kruszonką, piecz 25-30 minut w temperaturze 180 ℃.
10Sprzęt do przygotowywania:
2 średnie miski, 2 małe miski, mikser/trzepaczka, rondelek, stolnica, pędzelek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik, waga kuchenna, miarka do płynów.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.