00 0
image
Oceń

Rozmarynowe steki z arbuza

Te steki wcale nie są takie słodkie. Winno - rozmarynowa, słona marynata i orzechowa gremolata nadają stekom wytrawnego smaku. Steki z arbuza są doskonałe jako wegańska przekąska z grilla.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 3 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
3 min Czas gotowania
  • Wymieszaj ocet z oliwą i sokiem z cytryny, dodaj rozmaryn, sól i pieprz.

  • Arbuza pokrój na grube plastry (1,5-2 cm), ułóż w naczyniu, zalej marynatą, zostawiając 2-3 łyżki marynaty. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

  • Do orzechów dodaj natkę pietruszki i skórkę z cytryny - wymieszaj.

  • Arbuza grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po 3-4 minuty z każdej strony.

  • Podawaj skropione pozostawioną wcześniej marynatą i posypane orzechową gremolatą.

Porady Gotowanie

Steki w wersji mniej doprawionej sprawdzi się jako danie z grilla dla dzieci. 

Oceny i komentarze: 0