Pizza ze szparagami

Składniki
Porcja dla: 2
Sposób przygotowania
15 min Czas gotowania
15 min Czas gotowania
  • Do mąki dodaj wodę, mleko, drożdże, oliwę, szczyptę soli, zagnieć na jednolite ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Pomidory z puszki zmiksuj, wlej do rondelka, dodaj przyprawy, gotuj kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania gęstego sosu.

  • Szparagi przekrój na pół, gotuj przez 2 min, następnie przelej zimną wodą.

  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, posmaruj 3–4 łyżkami sosu, posyp mozzarellą, na wierzchu ułóż cebulę, szparagi i pomidorki koktajlowe.

  • Pizzę umieść na mocno rozgrzanej blaszce lub kamieniu.

  • Piecz 12–15 min w temperaturze 230 stopni.℃