00 0
image
Oceń

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedno z najbardziej popularnych polskich dań. Ich nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia) i nie należy jej mylić z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest tak dobrze znany. Jeszcze w XIX wieku nazwą tą określano pierogi pieczone z przeróżnym nadzieniem. Dziś pod tym pojęciem kryje się pyszne połączenie pierogowego ciasta i jedynego w swoim rodzaju farszu twarogowo-ziemniaczanego. Pierogi ruskie są dobre na każdą okazję, a zwłaszcza na świąteczne spotkania w rodzinnym gronie.

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Obierz i ugotuj ziemniaki w delikatnie osolonej wodzie aż do miękkości. Odcedź i potłucz je dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmiel je w maszynce i odstaw do ostygnięcia.

  • Mąkę przesiej do miski i dodaj sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolewaj przegotowaną wodę i zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane w ten sposób ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu.

  • Rozgrzej na patelni olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj ją do ziemniaków razem z rozgniecionym twarogiem oraz jajkiem i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać też pozostałe przyprawy Kamis, przede wszystkim pieprz ziołowy, majeranek i słodką paprykę (do smaku). Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, najlepiej samymi dłońmi, tak aby rozbić wszystkie grudki.

  • Teraz podziel ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowuj na cienkie placki. Rozwałkowane ciasto jest gotowe do wycinania i formowania naszych pierogów. Wytnij szklanką kółka i rozciągnij je delikatnie w palcach. Na środek nałóż pożądaną ilość farszu, złóż pierożek na pół i dokładnie zlep brzegi. Zlepione pierogi odłóż na ręcznik. Następnie wrzucaj je kolejno do garnka z wrzącą i osoloną wodą i co jakiś czas delikatnie mieszaj, aby nie przywarły do dna i się nie posklejały. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pierogi przez ok. 2 min. od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.

  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i przesmaż na niej cebulkę na złoty kolor. Okraś nią pierogi bezpośrednio na talerzu.

Porady Gotowanie

Zamiast okraszać pierogi cebulką, możesz użyć tłuszczu ze skwarkami.

Do wyrabiania ciasta najlepiej dodawać ciepłą, świeżo przegotowaną wodę.

Oceny i komentarze: 0