00 0
image
Oceń

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana to kolejne polskie danie, które jest znane z domu. Pyszne i proste w przygotowaniu szybkie danie będzie idealnie pasowało do podsmażonej kiełbasy (białej lub wędzonej). Do tego kromka pysznego, chrupiącego chleba i sycący posiłek jest gotowy! Kapusta zasmażana ma jeszcze lepszy smak następnego dnia, gdy jeszcze raz ją zagotujemy. Sprawdź nasz przepis na kapustę zasmażaną!

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz. Czas gotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, szatkujemy i oprószamy solą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy kapustę wrzątkiem i odsączamy na sitku.

  • Na oleju smażymy posiekaną kapustę do momentu, aż się zeszkli.

  • Do cebuli dodajemy odsączoną kapustę.

  • Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cząstki. Następnie dodajemy do kapusty z cebulą.

  • Dodajemy szklankę wody i dusimy do miękkości.

  • Na smalcu zasmażamy mąkę. Gdy będzie gotowa rozprowadzamy zasmażkę wywarem spod kapusty i chwilę zagotowujemy. Dodajemy do kapusty.

  • Dodajemy przyprawy i zagotowujemy jeszcze raz.

Oceny i komentarze: 0