Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Focaccia i oliwa smakowa

Składniki
Sposób przygotowania
  • Sposób przygotowania - focaccia

  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, oliwę i wodę. Zagniatamy by ciasto było elastyczne i gładkie - w strukturze podobne do pizzy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około godzinę.

  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy (najlepiej natłuścić dłonie oliwą) , rozwałkowujemy na cienką warstwę i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto nakłuwamy widelcem.

  • Układamy na nim pokrojone oliwki i pomidory, posypujemy oregano i czekamy ok. 20min, by mogło jeszcze odrobinę wyrosnąć. Nastepnie wkładamy blaszkę do rozgrzanego na 190’ piekarnika i pieczemy aż się pięknie zarumieni.

  • Focaccio dobrze podawać z oliwą.

  • Sposób przygotowania - oliwa smakowa

  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy pół szklanki oliwy i dodajemy do niej przyprawy. Lekko podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając. Przelewamy do buteleczki.

  • Taką oliwę śmiało wykorzystamy w innych przepisach kuchni śródziemnomorskiej.

Oceny i komentarze: 0