Sposób przygotowania - focaccia
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, oliwę i wodę. Zagniatamy by ciasto było elastyczne i gładkie - w strukturze podobne do pizzy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy (najlepiej natłuścić dłonie oliwą) , rozwałkowujemy na cienką warstwę i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Układamy na nim pokrojone oliwki i pomidory, posypujemy oregano i czekamy ok. 20min, by mogło jeszcze odrobinę wyrosnąć. Nastepnie wkładamy blaszkę do rozgrzanego na 190’ piekarnika i pieczemy aż się pięknie zarumieni.
Focaccio dobrze podawać z oliwą.
Sposób przygotowania - oliwa smakowa
Na rozgrzaną patelnię wlewamy pół szklanki oliwy i dodajemy do niej przyprawy. Lekko podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając. Przelewamy do buteleczki.
Taką oliwę śmiało wykorzystamy w innych przepisach kuchni śródziemnomorskiej.