W tych rozpieszczających podniebienie batonikach główną rolę odgrywa lubiane w starożytności ziarno, czyli ekspandowany amarantus, połączone z chrupiącymi orzechami nerkowca, prażonym owsem i kwaśną żurawiną. Wiórki kokosowe, cynamon i wanilia równoważą smak polewy z ciemnej czekolady i słodycz jaką daje odrobina kajmaku.
Amarantus to starożytne ziarno pochodzące z Ameryki Południowej. Jest bogaty w białko, błonnik i witaminy. Jest też chrupiący i ma ziemisty, orzechowy smak. Można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach w dziale z żywnością organiczną lub w delikatesach internetowych.
Prażenie poprawia smak płatków owsianych i sprawia, że stają się złocistobrązowe i chrupiące. Aby uprażyć płatki owsiane, rozgrzej na średnim ogniu niedużą patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Wsyp płatki, gotuj, mieszając, przez 5 do 7 minut lub aż staną się złocistobrązowe i aromatyczne. Natychmiast przesyp je z gorącej patelni, aby uniknąć przepieczenia.