Matcha to drobno zmielona zielona herbata. Dodaje się ją do potraw, aby wzbogacić ich smak, barwę lub wartości odżywcze. Ta ciekawa mieszanka matchy, skórki cytryny i imbiru może być stosowana każdego dnia, aby dodać smaku różnym słodkim i słonym potrawom, w tym daniom z kurczaka lub owoców morza, smoothie i deserom.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym i suchym miejscu.
Aby samodzielnie przygotować suszoną skórkę cytryny, obierz cytrynę za pomocą obieraczki. Rozłóż skórkę na blasze do pieczenia. Piecz przez 3 godziny w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury ok. 90°C. Aby otrzymać najlepsze rezultaty, pozostaw skórkę cytryny w piekarniku na całą noc, aby całkowicie wyschła. Skrusz suszoną skórkę w moździerzu, a następnie zetrzyj na proszek – do tego możesz użyć czystego młynka do kawy.