Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do temperatury 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące.
Każdy posyp dodatkowym cynamonem.
Splataj jak warkocz.
Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch chałki rozmąconym jajkiem.
Piecz w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Po wystygnięciu posmaruj chałkę lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego.
Opcjonalnie posyp kolorową posypką, skórką pomarańczową.
Dodaj drożdże i wymieszaj.
Odstaw do wyrośnięcia.
W dużej misce połącz mąkę, jaja, olej, cynamon i pozostały cukier.
Wmieszaj zaczyn drożdżowy.
Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki.
Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
Podziel ciasto na 3-4 części.
Z każdej części uformuj 3 długie walce.