Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do temperatury około 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące.
Z każdej części uformuj 2 długie walce.
Spleć ze sobą, owijając jeden wokół drugiego.
Zlep końce, by powstał okrągły wianuszek.
Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przed pieczeniem posmaruj wierzch plecionki rozmąconym jajem i posyp kolorową posypką.
Piecz w temperaturze 200°C około 10-15 minut.
Dodaj drożdże i wymieszaj.
Odstaw do wyrośnięcia.
Posiekaj drobno orzechy lub rozdrobnij blenderem.
W dużej misce połącz mąkę, jaja, olej, pozostały cukier oraz orzechy włoskie.
Wmieszaj zaczyn drożdżowy.
Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki.
Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
Podziel ciasto na 6 części.