Wegańskie lody Horchata No-Churn

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: Wartość energetyczna 81 kalorii, tłuszcz ogółem 5 g, nasycone kwasy tłuszczowe 2 g, cholesterol 0 mg, sód 5 mg, węglowodany 9 g, błonnik 0 g, cukry ogółem 8 g, białko 0 g (Cukier dodany 8 g)

Składniki
Porcja dla: 15
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania
20 min Czas przygotowania
  • Mleko kokosowe, mleko ryżowe, olej i cynamon dobrze wymieszaj w dużej misce trzepaczką do jajek. Odstaw na bok.

  • Umieść akwafabę i wodorowinian potasu w misce miksera wyposażonego w przystawkę do ubijania. Ubijaj na wysokich obrotach aż do uzyskania sztywnej masy, przez około 10 minut. Zmniejsz prędkość do niskiej, dodaj cukier puder i wanilię. Kontynuuj mieszanie, zwiększając prędkość w miarę potrzeby, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Delikatnie wymieszaj 1/3 mieszanki akwafaby z mieszanką mleka kokosowego. Stopniowo dodawaj akwafabę, aż cała masa dobrze się wymiesza. Uważaj, aby nie mieszać zbyt mocno i nie przebić akwafaby.

  • Przenieś mieszankę do 20-cm kwadratowego naczynia do pieczenia. Owiń mocno folią i dobrze zamroź, aby zmieniła konsystencję w stałą – co najmniej 4 godziny lub na noc. Nabieraj łyżką i podawaj z odpowiednimi dodatkami, takimi jak Wegański sos karmelowy Mezcal.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Aquafaba jest płynem pozostałym po gotowaniu roślin strączkowych, takich jak fasola szparagowa (ciecierzyca). Świeżą aquafaba można przyrządzać, gotując suszoną fasolę garbanzo w wodzie lub po prostu używając płynu z fasoli garbanzo w puszce. Aquafaba jest stosowana, by zastąpić jajka. Możesz ubić ją jak białko jajka na bezę lub użyć jako zamiennika całych jaj w wypiekach. 3 łyżki stołowe aquafaby odpowiadają około jednemu jajku, natomiast 2 łyżki stołowe aquafaby odpowiadają około jednej łyżce białka jaja. Puszka fasoli garbanzo zawiera około 1/2 szklanki aquafaby.

Oceny i komentarze: 0