Sernik bez sera? Czemu nie! Każdy w Święta Bożego Narodzenia powinien skosztować świątecznych wypieków, nawet jeśli na co dzień jest na diecie wegańskiej lub bezglutenowej. Podpowiadamy, jak przygotować świąteczny, wegański sernik na chrupiącym spodzie orzechowym.
Przepłucz migdały, nerkowce, orzechy laskowe, daktyle i rodzynki w lekko ciepłej wodzie i odstaw na bok (najlepiej jeśli zostawisz je na noc).
Odcedź bakalie. W niewielkiej misce połącz orzechy laskowe, migdały i daktyle. Dodaj do nich olej kokosowy i zblenduj na gładką masę. Dodaj len zmielony na mąkę i wymieszaj. Jeśli mieszanka wyjdzie zbyt sucha, dodaj odrobinę wody, w której moczyły się bakalie. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo dokładnie dociśnij.
Piecz spód w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
W dużej misce połącz orzechy nerkowca, cukier waniliowy, mleko koksowe, wanilię, cynamon i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę sernika na upieczony spód i wstaw wegański sernik do zamrażalnika na ok. 3-4 godziny
Wyjmij ciasto na około 2-4 minuty przed podaniem.