Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do około 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące.
Podziel na 8-10 części.
Uformuj okrągłe bułeczki.
Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajem.
Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
Po wystudzeniu bułeczek przygotuj gęsty lukier z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody.
Rozprowadź na bułeczkach, tak aby utworzył się krzyż.
Dodaj drożdże i wymieszaj.
Odstaw do wyrośnięcia.
W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, suszoną żurawinę oraz pozostały cukier.
Wmieszaj zaczyn drożdżowy.
Przetnij laskę wanilii wzdłuż.
Wyskrob nożem ziarenka i dodaj do pozostałych składników.
Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki.
Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.