Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Tarta z truskawkami

Deser iście walentynkowy. Słodycz truskawek, śmietankowo - kremowa masa z dodatkiem wanilii i chrupkie ciasto. Deser doskonały.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ułóż ciasto w naczyniu do tarty.

  • W małej filiżance ubij jajko z wodą. Natrzyj całą powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem z wodą i nakłuj je widelcem. Posyp ciasto migdałami i 2 łyżkami cukru.

  • Piecz przez 12 do 15 minut lub do momentu, gdy się zarumieni. Jeśli będzie to konieczne nakłuwaj ciasto od czasu do czasu widelcem, aby piekło się równomiernie. Ciasto ostudź po wyjęciu z piekarnika.

  • W średniej misce ubij mikserem ser i pozostałe 3 łyżki cukru, tak, aby masa była puszysta. Dodaj amaretto (lub sok pomarańczowy) i około ½ łyżeczki nasion wanilii (strąk wanilii rozetnij wzdłuż i wybierz z niego nasionka). Ubijaj aż składniki dokładnie się połączą. Odstaw.

  • Oczyść końcówki miksera i schłodź je. W zimnej misce ubij bitą śmietanę. Następnie dodaj ją do masy twarogowej. Delikatnie zmieszaj. Masę przekładaj na schłodzone ciasto i rozprowadź równomiernie.

  • Na masie ułóż pokrojone truskawki, tak, by zachodziły na siebie i całkowicie pokryły tartę. Posmaruj je rozrobioną galaretką, tak, aby pokryła truskawki.

  • Schładzaj 2 godziny.

Porady Gotowanie

Zimą truskawki możesz zastąpić plasterkami pomarańczy podsmażonymi z cukrem i dodatkiem cynamonu lub ciemnymi winogronami.

Z ciasta możesz wyciąć serce a z pozostałych skrawków uformować wałeczki, które dokleisz do krawędzi wyciętego serca za pomocą rozmąconego jajka.

Oceny i komentarze: 0