Tarta to proste ciasto, które możesz podać w wersji słodkiej lub wytrawnej. Na co dzień korzystamy z gotowego ciasta francuskiego, dostępnego w osiedlowym sklepie, jednak na specjalne okazje warto zaszaleć i przygotować tartę cytrynową od zera. Wypróbuj nasz przepis i miej pewność, że Twój wypiek będzie idealny.
Kruchy spód ciasta:
Przesiej mąkę przez sitko na przygotowany blat. Na środku stożka z mąki, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone masło, żółtka, cukier oraz skórkę z cytryny. Połącz składniki za pomocą dużego noża lub łopatki - posiekaj składniki, a następnie zagnieć. Chodzi o to, by przy łączeniu składników nie ogrzać ich swoimi rękami. Nie zagniataj ciasta zbyt długo, gdyż po wypieczeniu może się skurczyć.
Gotowe ciasto zwiń w kulkę i włóż do lodówki na ok 1 godzinę. Po schłodzeniu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok 5 cm.
Przełóż rozwałkowane ciasto do foremki (o średnicy 24-26 cm) i piecz w temperaturze 170 stopni (termoobieg) przez 15 minut.
Krem cytrynowy:
Dodaj do średniego garnka jajka, wino, śmietankę, cukier waniliowy i gotuj je na średnim ogniu. Nie doprowadź do zagotowania, by uniknąć ścięcia jajek. W trakcie gotowania żwawo ubijaj miksturę trzepaczką, aż zrobi się gęsty krem. Dodaj sok z cytryny i pozostaw krem jeszcze przez chwilę na ogniu. Gdy masa będzie gęsta, dodaj masło oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
Gotowy krem wyłóż na upieczony kruchy spód i ponownie wstaw tartę do nagrzanego piekarnika do 150 stopni (termoobieg) na 12-15 minut.
Beza:
Ubij białka na średnich obrotach.
W małym rondelku zagotuj wino i cukier, aż powstanie jednolity płyn. Ubite białka zalej gorącym winem z cukrem i kontynuuj ubijanie na wysokich obrotach aż zrobi się sztywna piana.
Wyłóż pianę na upieczoną tartę i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
Zamiast bezy możesz udekorować tartę świeżymi owocami, lub ulubionym dżemem np. z czarnej porzeczki.
Dodaj do kremu łyżeczkę cynamonu Kamis, by uzyskać korzenny aromat, który idealnie komponuje się z cytrusowym smakiem.