Święta, w tym Wielkanocne, to wspaniały czas dla łasuchów. Mamy idealny przepis na szarlotkę. Kompozycja smakowa jabłek, cynamonu i goździków sprawdzi się podczas Świąt. Nasz przepis na szarlotkę jest łatwy i szybki, dlatego zachęcamy do wypróbowania go. Nasza szarlotka kruchotka na pewno Cię zachwyci!
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Starte jabłka wymieszać z cynamonem i goździkami.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Na dnie tortownicy rozprowadzić równomiernie jedną szklankę wymieszanych składników.
Wyłożyć na nie połowę jabłek.
Następnie wysypać drugą szklankę składników i pozostałą część jabłek.
Wysypać ostatnią szklankę składników i na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry margarynę.
Piec w temp. 200 stopni ok. 45 minut.