Przygotuj piekarnik nagrzewając go do temperatury 190 stopni.
Posyp ciasto cukrem pudrem i świątecznie udekoruj, a następnie delikatnie przenieś je na odpowiedni talerz dekoracyjny eksponujący interesującą fakturę ciasta.
Ciasto z kremem może być przechowywane w przewiewnym pojemniku do 3 dni lub w zamrażarce do 2 miesięcy. Ewentualnie – ciasto i krem mogą być przechowywane w zamrażarce osobno.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 18x28cm wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj.
Jaja i cukier ubijaj razem do momentu otrzymania lekkiej, kremowej masy, która podnoszona trzepaczką powinna pozostawiać ślady.
Przesiej makę razem z cynamonem i delikatnie dodaj do przygotowanej masy.
Delikatnie rozłóż masę w przygotowanej formie, a następnie umieść w piekarniku i piecz przez 15-20 minut do momentu, gdy ciasto dobrze wyrośnie i będzie twarde w dotyku.
Podczas, gdy ciasto będzie jeszcze gorące, wyłóż ciasto na kawałek papieru do pieczenia i przykryj go kolejnym kawałkiem papieru - a następnie delikatnie je zwiń.
Pozostaw ciasto zawinięte w papier do momentu aż całkiem ostygnie.
W tzw. międzyczasie, przygotuj kremowe wypełnienie ciasta ucierając razem masło, cukier puder i kakao. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Delikatnie rozwiń ciasto i usuń z niego papier. Rozsmaruj po wewnętrznej stronie ciasta przygotowane kremowe wypełnienie i zwiń ponownie.
Rozsmaruj bardzo delikatną warstwę kremu na brzegach ciasta i pozostałym wypełnieniem pokryj ciasto formując na nim przy pomocy widelca fakturę przypominającą korę drzewa.