Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Rogaliki korzenne i czekolada na gorąco

Składniki
Sposób przygotowania
  • Podgrzewamy konfiturę z goździkami i kardamonem, mieszamy i dusimy chwile na małym ogniu pod przykryciem aby nabrała korzennego smaku.

  • Przesianą mąkę mieszamy z chłodnym posiekanym masłem dodając 1 jajko i żółtko (białko posłuży nam do posmarowania ciasta) cukrem i szczyptą soli. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 45min.

  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm, tniemy na średnie trójkąty i nakładamy łyżeczka nasze nadzienie (omijając goździki) a następnie zwijamy w rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy na niej rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym białkiem. Pieczemy w 160st. około 15min przy termoobiegu.

  • Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem. Dzięki temu cukier nie wchłonie się i będzie ładnie przyozdabiał nasze rogaliki.

  • Czekolada na gorąco z cynamonem

  • W rondelku gotujemy mleko, dodajemy śmietankę, cukier, czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Dodajemy cynamon i ew. szczyptę chilli. Tak przygotowana czekolada jest już gotowa do podania.

Oceny i komentarze: 0