1Podgrzewamy konfiturę z goździkami i kardamonem, mieszamy i dusimy chwile na małym ogniu pod przykryciem aby nabrała korzennego smaku.
2Przesianą mąkę mieszamy z chłodnym posiekanym masłem dodając 1 jajko i żółtko (białko posłuży nam do posmarowania ciasta) cukrem i szczyptą soli. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 45min.
3Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm, tniemy na średnie trójkąty i nakładamy łyżeczka nasze nadzienie (omijając goździki) a następnie zwijamy w rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy na niej rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym białkiem. Pieczemy w 160st. około 15min przy termoobiegu.
4Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem. Dzięki temu cukier nie wchłonie się i będzie ładnie przyozdabiał nasze rogaliki.
5Czekolada na gorąco z cynamonem
6W rondelku gotujemy mleko, dodajemy śmietankę, cukier, czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Dodajemy cynamon i ew. szczyptę chilli. Tak przygotowana czekolada jest już gotowa do podania.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.