Podgrzewamy konfiturę z goździkami i kardamonem, mieszamy i dusimy chwile na małym ogniu pod przykryciem aby nabrała korzennego smaku.
Przesianą mąkę mieszamy z chłodnym posiekanym masłem dodając 1 jajko i żółtko (białko posłuży nam do posmarowania ciasta) cukrem i szczyptą soli. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 45min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm, tniemy na średnie trójkąty i nakładamy łyżeczka nasze nadzienie (omijając goździki) a następnie zwijamy w rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy na niej rogaliki. Smarujemy je roztrzepanym białkiem. Pieczemy w 160st. około 15min przy termoobiegu.
Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem. Dzięki temu cukier nie wchłonie się i będzie ładnie przyozdabiał nasze rogaliki.
Czekolada na gorąco z cynamonem
W rondelku gotujemy mleko, dodajemy śmietankę, cukier, czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Dodajemy cynamon i ew. szczyptę chilli. Tak przygotowana czekolada jest już gotowa do podania.