Świąteczne wypieki to prawdziwa eksplozja korzennych smaków i aromatów. Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia koniecznie upiecz domowy piernik, obowiązkowy smakołyk tego sezonu. Poznaj nasz prosty przepis na piernik wegański ze śliwką, który stanowi zdrowy zamiennik tradycyjnego ciasta.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąkę, sodę i przyprawy.
Dodaj porcjami mokre składniki i dokładnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki do piernika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Piecz ciasto przez ok 50 minut. Piernik wegański będzie gotowy, gdy przejdzie test suchego patyczka.
W trakcie gdy, twój piernik stygnie, przygotuj polewę. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj po powidła i dokładnie wymieszaj.
Posmaruj ciasto śliwkowo-czekoladową polewą i poczekaj, aż wystygnie.
Na sam koniec możesz udekorować ciasto połówkami świeżych lub suszonych śliwek.