Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Piernik wegański ze śliwką

Świąteczne wypieki to prawdziwa eksplozja korzennych smaków i aromatów. Przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia koniecznie upiecz domowy piernik, obowiązkowy smakołyk tego sezonu. Poznaj nasz prosty przepis na piernik wegański ze śliwką, który stanowi zdrowy zamiennik tradycyjnego ciasta.

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąkę, sodę i przyprawy.

  • Dodaj porcjami mokre składniki i dokładnie wymieszaj.

  • Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki do piernika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Piecz ciasto przez ok 50 minut. Piernik wegański będzie gotowy, gdy przejdzie test suchego patyczka.

  • W trakcie gdy, twój piernik stygnie, przygotuj polewę. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj po powidła i dokładnie wymieszaj.

  • Posmaruj ciasto śliwkowo-czekoladową polewą i poczekaj, aż wystygnie.

  • Na sam koniec możesz udekorować ciasto połówkami świeżych lub suszonych śliwek.

Oceny i komentarze: 0