Klasyczny wielkanocny wypiek – ciasto drożdżowe z jabłkami i przyprawą do szarlotki. Dodatek owoców sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej świeże. Mieszanka korzennych przypraw pasuje do nich jak ulał!
Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do temperatury 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące.
Jego końce połącz ze sobą.
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przed pieczeniem posmaruj wierzch oponek rozmąconym jajem.
Piecz w temperaturze 200°C około 10-12 minut.
Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
W zagłębieniu, pośrodku oponek możesz umieścić wielkanocne jajeczka.
Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
W dużej misce połącz mąkę, przyprawę do szarlotki, jaja, olej oraz pozostały cukier.
Wmieszaj zaczyn drożdżowy.
Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki.
Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w drobną kostkę i równomiernie rozprowadź.
Podziel ciasto na 8 części.
Z każdej części uformuj walec.