Piec rozgrzać do temperatury 220°C/425°F/Gas Mark 7.
Aby przyrządzić rumowy sos z rodzynkami, rodzynki z rumem umieść w malakserze, przykryj i zmiksuj na wysokich obrotach na gładką masę, a następnie przecedź przez sito do średniego rondelka. Gotuj na średnim ogniu przez 10-12 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstaw.
50 g (2 uncje) płatków owsianych włóż do malaksera. Miksuj w trybie pulsowym, aby grubo posiekać; dodaj mąkę, cukier trzcinowy i 1 łyżeczkę cynamonu; dobrze wymieszaj w trybie pulsowym. Dodaj zimne masło i mieszaj w trybie pulsowym, aż mieszanka przybierze wygląd grubych grudek. Dodaj 2 łyżki maślanki i dokładnie wymieszaj w trybie pulsowym. Do małej miski odłóż na później 2 łyżki mieszanki owsianej, a jej pozostałą część wyłóż na spód 20-centymetrowej (8-calowej) kwadratowej formy do pieczenia nasmarowanej uprzednio tłuszczem i wyłożonej folią. Zmieszaj odłożoną część mieszanki z resztą płatków owsianych; rozprowadź na małej blaszce.
Ciasto i kruszonkę owsianą piecz razem w piekarniku przez 8-12 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjmij ciasto i kruszonkę z piekarnika; zredukuj temperaturę do 170°C/325°F/Gas Mark 3. Odstaw kruszonkę do czasu podania, a na przygotowany spód ciasta wlej sos rumowy z rodzynkami.
W międzyczasie w dużej misce drucianą trzepaczką mieszaj cukier kryształ i stopione masło, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj jajka, dokładnie wymieszaj. Wmieszaj resztę maślanki (zostawiając 2 łyżki na lukier), pozostałe ½ łyżeczki cynamonu i nasiona z laski wanilii. Masę wylej na wierzch sosu pokrywającego spód ciasta.
Piecz przez 45-50 minut, aż krem się zetnie, a na brzegach przybierze złoto-brązowy kolor. Zostaw do ostygnięcia na kratce.
Tuż przed podaniem cukier puder i pozostałe 2 łyżki maślanki wymieszaj na gładką masę. Wierzch schłodzonego deseru posyp kruszonką, a następnie skrop glazurą. Pokrój na paski i podawaj.