Nocny pudding z kokosu, gujawy i nasion bazylii

Jeśli lubisz korzystać z przepisów, pozwalających przygotować śniadanie z wyprzedzeniem, jeszcze przed pójściem spać (a kto z nas nie docenia nocnych wersji owsianek?), wypróbuj przedstawiony poniżej przepis na budyń śniadaniowy, który dodatkowo doskonale nadaje się dla osób unikających nabiału. Nasiona bazylii pęcznieją nasiąkając mleczkiem kokosowym, tworząc gęsty, kremowy deser – przepyszną alternatywną wersję budyniu. Wystarczy pokropić go mieszanką nektaru z gujawy i miodu, dodać owoce, orzechy lub granolę, aby osiągnąć pełnowartościowe śniadanie.

Przepis pozwala uzyskać 5 porcji (po 1/2 szklanki).

Wartość odżywcza dla porcji: 209 kcal, 17 g tłuszczu ogółem, 13 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 34 mg sodu, 12 g węglowodanów, 6 g błonnika, 2 g białka

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas przygotowania
  • Wlej mleczko kokosowe do średniej wielkości miski, dodaj nasiona bazylii i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i włóż na noc do lodówki.

  • Nektar z gujawy połącz z miodem w małej misce, mieszając je metalową trzepaczką aż miód całkowicie rozpuści się w nektarze.

  • Podziel mleczko kokosowe z nasionami bazylii na pięć porcji, przekładając je do osobnych miseczek. Każdą porcję skrop mieszanką miodu i nektaru z gujawy i udekoruj ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże lub suszone owoce, orzechy czy granola.

  • Wskazówka:
    Nasiona bazylii to drobne, czarne nasiona o kształcie przypominającym krople wody, które podobnie jak nasiona chia pod wpływem kontaktu z wodą wytwarzają galaretowatą powłokę. Czasami sprzedawane pod nazwą sabja są nasionami słodkiej odmiany bazylii, dla której pierwotną ojczyzną są Indie. Nasiona bazylii dobrze absorbują i uzupełniają inne smaki. Pozwalają też wzbogacić konsystencję i zwiększyć objętość płynów bez dodawania oleju czy tłuszczu, co czyni je doskonałym dodatkiem do wszelkich koktajli, sosów i dipów. Można je znaleźć w specjalistycznych sklepach z żywnością z całego świata, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w ofertach wielu sprzedawców internetowych.

    Nasiona bazylii potrzebują zaledwie 20 minut, aby nasiąknąć płynem. Jeśli chcesz zjeść budyń jeszcze tego samego dnia, wstaw nasiona bazylii zanurzone w mleczu kokosowym do lodówki na minimum 20 minut przed podaniem.

Oceny i komentarze: 0