00 0
image
Oceń

Mazurek orzechowy

Jeśli planujesz już świąteczne menu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na Mazurka z nadzieniem budyniowym i orzechową polewą. Sekretem Mazurka jest pyszne, kruche ciasto, które w prosty sposób możesz samodzielnie upiec i udekorować ulubionymi bakaliami.

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Kruchy spód ciasta:

  • Przesiej mąkę, cukier puder i mąkę z migdałów przez sitko na przygotowany blat. Na środku stożka z mąki, zrób wgłębienie i dodaj pokrojone masło, żółtko. Połącz składniki za pomocą dużego noża lub łopatki - posikaj składniki, a następnie zagnieć.

  • Gotową masę zwiń w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 5 cm i wytnij z niego prostokąt o szerokości 20x15 cm.

  • Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i włóż na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Ciasto po upieczeniu powinno być lekko zarumienione.

  • Masa orzechowa:

  • Roztop masło w garnku i dodaj do niego cukier i miód. Wymieszaj składniki na małym ogniu do momentu ich całkowitego połączenia. Wsyp orzechy i przez minutę gotuj na małym ogniu, stale mieszając, by sos się nie przypalił.

  • Odstaw masę do wystygnięcia.

  • Budyń:

  • Do garnka lub średniej miski dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzyj wszystkie składniki.

  • Podlej składniki niewielką ilością mleka, a następnie dodawaj stopniowo mąki, stale mieszając, by nie utworzyły się grudki.

  • Pozostałe mleko zagotuj w oddzielnym, dużym garnku i dodaj do niego przygotowaną masę. Pamiętaj, by cały czas energicznie mieszać, do momentu aż składniki się połączą i masa zacznie być gęsta.

  • Przelej budyń na głęboki talerz i ostudź.

  • Ubij masło na puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce budyniu w trakcie ubijania, aż połączysz cały wystudzony budyń z masłem.

  • Gotową masę budyniową przełóż na upieczony blat Mazurka, a na koniec przykryj ciasto masą orzechową.

  • Udekoruj ciasto ulubionymi dodatkami.

Porady Gotowanie

Użyj blaszki o wymiarach 20x15 cm.

Gotowy Mazurek możesz udekorować ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się kandyzowane wiśnie, kandyzowany ananas, daktyle i orzechy.

 

Oceny i komentarze: 0