Jak święta Wielkanocne, to oczywiście mazurek! A najlepszy to tradycyjny mazurek kajmakowy. Prosty i szybki przepis dla każdego. Jeżeli dopiero debiutujesz w kuchni, a chcesz zrobić wrażenie podczas rodzinnych świąt, to zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na mazurek kajmakowy.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier, posiekaną wanilię i wymieszać.
Posiekać ze schłodzonym masłem “na piasek”.
Dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotować masę kajmakową: zamkniętą puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z zimną wodą i gotować przez ok. 3 godziny na małym ogniu.
Podczas gotowania uzupełniać wodę tak, by puszka była zakryta.
Przed otwarciem puszkę należy schłodzić, aby się nie poparzyć.