Mazurek to zdecydowanie najpopularniejsze ciasto szykowane na Święta Wielkanocne. Sekretem udanego mazurka jest kruche ciasto i kreatywność autora. Dla osób nietolerujących glutenu, przygotowaliśmy ciekawą alternatywę na czekoladowy spód bez dodatku mąki.
Ciasto czekoladowe bez mąki:
Rozpuść masło w garnku, a następnie dodaj kawałki czekolady. Całość gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści.
Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy.
Do ubitej piany dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj składniki. Dodaj partiami rozpuszczoną czekoladę.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj czekoladową masę. Piecz w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 10-12 minut.
Odstaw ciasto do wystygnięcia.
Masa czekoladowa:
Śmietankę zagotuj z miodem, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Dodaj masło i whisky (opcjonalnie) i porządnie wymieszaj składniki. Przelej masę do miseczki i odstaw na bok do momentu, aż uzyskasz konsystencję miękkiego masła.
Upieczone ciasto podziel na 4 równe części. Pierwszą część posmaruj dżemem, a następnie przykryj ją kolejną warstwą ciasta.
Na druga warstwę wyłóż masę czekoladową. Przykryj ciasto kolejną warstwą i ponownie posmaruj ją masą czekoladową. Całość zamknij ostatnią warstwą czekoladowego ciasta. Odrobinę masy czekoladowej zostaw w oddzielnej misce, by przed podaniem podgrzać ją do płynnej postaci i polać gotowe ciasto.
Wstaw ciasto do lodówki na min 30 minut.
Gotowy mazurek możesz udekorować ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się kandyzowane wiśnie, świeże owoce, daktyle i orzechy.