Mąkę przesiej do miski i dodaj pozostałe składniki do kruchego ciasta. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto i odstaw je do lodówki na czas przygotowania masy makowej.
Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia. Dobrze odsącz go z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonego maku dodaj wszystkie niezbędne składniki masy makowej – utarte z żółtkami masło, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, miód, cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis, ekstrakt z migdałów i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj delikatnie łopatką.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. ¾ ciasta przeznacz na wyklejenie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na tak wyklejone ciasto nanieś masę makową, a na wierzch samej masy zetrzyj na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Piecz makowca w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut. Wyjmij go z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Przed podaniem oprósz go cukrem pudrem.
Porady Gotowanie
Gdyby ciasto było zbyt suche i nie chciało się zagnieść, możesz dodać kilka łyżek śmietany.
Makowce doskonale nadają się do mrożenia, więc można się nimi rozkoszować nawet po świętach.