Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Makowiec na kruchym cieście (na kruchym spodzie)

Pyszną alternatywą dla tradycyjnego, zawijanego makowca jest makowiec na kruchym cieście. Ten deser spełni oczekiwania smakowe nawet największego łasucha. Kruche ciasto i aromatyczna masa makowa to doskonale uzupełniająca się kompozycja smaków i zapachów. W chrześcijańskiej tradycji mak to symbol urodzaju i płodności oraz spokojnego snu. Bardzo byśmy chcieli, aby makowiec na kruchym cieście stał się dla Was symbolem o podobnym znaczeniu i umilał Wam świąteczne spotkania w rodzinnej atmosferze.

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Mąkę przesiej do miski i dodaj pozostałe składniki do kruchego ciasta. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto i odstaw je do lodówki na czas przygotowania masy makowej.

  • Mak zalej wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia. Dobrze odsącz go z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonego maku dodaj wszystkie niezbędne składniki masy makowej – utarte z żółtkami masło, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, miód, cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis, ekstrakt z migdałów i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj delikatnie łopatką.

  • Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. ¾ ciasta przeznacz na wyklejenie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na tak wyklejone ciasto nanieś masę makową, a na wierzch samej masy zetrzyj na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta.

  • Piecz makowca w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut. Wyjmij go z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

  • Przed podaniem oprósz go cukrem pudrem.

Porady Gotowanie

Gdyby ciasto było zbyt suche i nie chciało się zagnieść, możesz dodać kilka łyżek śmietany.

Makowce doskonale nadają się do mrożenia, więc można się nimi rozkoszować nawet po świętach.

Oceny i komentarze: 0