Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Makowiec japoński z jabłkami

Mak stanowi ważny element świątecznych potraw. To bardzo zdrowa roślina bogata w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia. W trakcie gorączki związanej z przygotowywaniem wigilijnej wieczerzy, nie można zapomnieć o wyjątkowo smacznym deserze – makowcu japońskim z jabłkami. To nic innego, jak przepyszne ciasto bez spodu składające się z masy makowej z dodatkiem znacznej ilości jabłek i bakalii, dzięki którym wypiek jest wilgotny i dłużej zachowuje świeżość.

Składniki
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Zalej mak wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia. Dokładnie odsącz go z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

  • Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.

  • Masło utrzyj z cukrem i dodaj żółtka. Wszystko połącz z makiem oraz dodaj pozostałe składniki: kaszę mannę, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu i ekstrakt z migdałów. Wymieszaj wszystko dokładnie, a na koniec dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie połącz całość łopatką.

  • Masę przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz makowca w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 60 min.

  • Wyjmij upieczonego makowca i pozostaw go do wystudzenia. Przed podaniem polej go rozpuszczoną czekoladą i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Porady Gotowanie

Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

Makowce doskonale nadają się do mrożenia, więc można się nimi rozkoszować nawet po świętach.

Oceny i komentarze: 0