Świąteczne wypieki bezglutenowe są tak samo smaczne i proste w przygotowaniu, jak tradycyjne wigilijne ciasta. Wystarczy podmienić parę składników, by przygotować bezpieczne smakołyki, które z dumą podasz w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Makowiec bezglutenowy jest prosty w przygotowaniu, jednak należy samodzielnie przygotować masę makową, gdyż w tych kupnych, często dodawana jest mąka pszenna. Sprawdź nasz sprawdzony przepis na makowiec bezglutenowy.
Wsyp 2 szklanki maku do dużej miski i zalej go wrzątkiem. Odcedź i powtórz czynność. Pozostaw zalany mak na noc.
Odcedź mak przez sitko i zmiel 2-3 razy.
Upraż na suchej patelni kaszę jaglaną i odstaw na bok
Wlej do garnka sok jabłkowy i doprowadź go do wrzenia. Dodaj do garnka zmielony mak, wiórki kokosowe i uprażoną kaszę. Całość gotuj przez ok 20 minut stale mieszając.
Zmiksuj zawartość garnka na gładką masę i dodaj do niej pozostałe składniki. Pozostaw do wystygnięcia.
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą makową.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ciasto folią spożywczą.
Piecz makowca przez około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).