00 0
image
Oceń

Makowiec bezglutenowy

Świąteczne wypieki bezglutenowe są tak samo smaczne i proste w przygotowaniu, jak tradycyjne wigilijne ciasta. Wystarczy podmienić parę składników, by przygotować bezpieczne smakołyki, które z dumą podasz w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Makowiec bezglutenowy jest prosty w przygotowaniu, jednak należy samodzielnie przygotować masę makową, gdyż w tych kupnych, często dodawana jest mąka pszenna. Sprawdź nasz sprawdzony przepis na makowiec bezglutenowy.

Składniki
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 1 godz.15 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
1 godz.15 min Czas gotowania
  • Wsyp 2 szklanki maku do dużej miski i zalej go wrzątkiem. Odcedź i powtórz czynność. Pozostaw zalany mak na noc.

  • Odcedź mak przez sitko i zmiel 2-3 razy.

  • Upraż na suchej patelni kaszę jaglaną i odstaw na bok

  • Wlej do garnka sok jabłkowy i doprowadź go do wrzenia. Dodaj do garnka zmielony mak, wiórki kokosowe i uprażoną kaszę. Całość gotuj przez ok 20 minut stale mieszając.

  • Zmiksuj zawartość garnka na gładką masę i dodaj do niej pozostałe składniki. Pozostaw do wystygnięcia.

  • Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą makową.

  • Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ciasto folią spożywczą.

  • Piecz makowca przez około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).

Oceny i komentarze: 0