00 0
image
Oceń

Makowiec

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wyglądałyby święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego makowca, czyli fundamentu świątecznych ciast i deserów? My nie możemy sobie tego wyobrazić i nie wiemy, czy jest tak za sprawą niepowtarzalnego smaku makowca, czy też ze względu na niezwykłe właściwości samego maku. Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię miał zapewnić szczęście, a panny tarły mak, aby rychło wyjść za mąż. W tradycji chrześcijańskiej roślina ta jest symbolem urodzaju i płodności oraz spokojnego snu. Poniżej znajdziecie nasz specjalny świąteczny przepis na makowca, dzięki któremu będziecie mogli delektować się jego smakiem i wspólnie odkrywać niezwykłe właściwości maku przy wigilijnej kolacji.

Składniki
Sposób przygotowania
2 godz. Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
2 godz. Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • W małym garnuszku lub na patelni roztop masło i odstaw je do ostygnięcia. Drożdże wymieszaj z mąką pszenną, wlej mleko, dodaj żółtka, cukier, sól, wódkę i ziarenka z laski wanilii Kamis. Wyrabiaj elastyczne i gładkie ciasto, a na sam koniec dodaj roztopione masło. Z ciasta uformuj kulę, przełóż ją do większego naczynia, przykryj lnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W ciągu 1-1,5 h powinno ono podwoić swoją objętość.

  • Zalej mak wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia. Następnie odsącz go z nadmiaru wody i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonego maku dodaj wszystkie niezbędne składniki – cukier, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, masło, miód, cynamon, ekstrakt z migdałów i wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj ubite na sztywno białka, które pozostały ze składników na ciasto i wymieszaj delikatnie łopatką.

  • Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na prostokątne placki. Na każdy nanieś masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca z każdego brzegu. Zwiń je jak roladę, podkładając brzegi makowców pod spód. Makowce przenieś na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawiń w papier każdy z nich, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem a krawędzią papieru.

  • Makowce ułóż na dużej blaszce w sporych odstępach od siebie i piecz je w temperaturze 190°C przez ok. 40 minut aż do momentu, gdy ciasto przybierze złotobrązowy kolor. Wyjmij makowce, rozetnij z góry owijający je papier i zostaw do ostygnięcia.

  • Wsyp cukier puder do miseczki i rozetrzyj go z gorącą wodą. Uzyskanym w ten sposób lukrem polewaj jeszcze ciepłe makowce i posyp je z wierzchu suchym makiem.

Porady Gotowanie

Możesz ułatwić sobie sprawę kupując zmielony mak. Wystarczy go wtedy zalać wrzątkiem i odsączyć z wody.

Po uformowaniu makowców, można je odłożyć na 15 min. w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Makowce doskonale nadają się do mrożenia, więc można się nimi rozkoszować nawet po świętach.

Oceny i komentarze: 0