Korzenne ciasto dyniowe

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Dynię pokrój w kostkę i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz ok. 30 min w temp. 175 ℃ , następnie zmiksuj w malakserze na gładkie puree.

  • Żółtka oddziel od białek. Białka wstaw do lodówki. Do żółtek dodaj olej, wymieszaj.

  • Do mąki dodaj przyprawy, proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj razem, a następnie połącz i wymieszaj z jajami , olejem i puree z dyni.

  • Z białek ubij sztywna pianę dodając w trakcie ubijania partiami cukier.

  • 2 -3 łyżki ubitych białek dodaj do pozostałych składników, wymieszaj, dodaj pozostałe białka, delikatnie wymieszaj.

  • Podłużną formę do pieczenia ( ok 24 cm długości) wysmaruj masłem, umieść w niej masę, delikatnie ubij o blat. Następnie piecz w piekarniku przez 45 min. w temp. 170 ℃.

  • Do soku dodaj cukier puder i wymieszaj energicznie trzepaczką do uzyskania gęstego lukru.

  • Wystudzone ciasto, posmaruj lukrem, posyp bakaliami.