00 0
image
Oceń

Kolorowy sernik na zimno

Warstwowy sernik na zimno, to popularny deser – do jego przyrządzenia często wykorzystujemy gotowe, kolorowe galaretki. Czy równie intensywne barwy można uzyskać z naturalnych składników? Tak! Burak i szpinak pięknie barwią masę serową, a dodatkowo oferują nam swoje wartości odżywcze. Wykorzystanie warzyw w deserze może zaskakiwać, ale ten sernik jest po prostu pyszny. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania
30 min Czas przygotowania
  • Serki wymieszaj z połową cukru i kardamonem.

  • Żelatynę zalej niewielką ilością wrzątku, wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.

  • Letnią żelatynę wlej powoli do masy serowej miksując cały czas.

  • Masę rozłóż do trzech misek. Do jednej dodaj buraka, do drugiej zblanszowany na maśle i odciśnięty szpinak, zblenduj je dokładnie. W trzeciej misce zostaw samą masą serową bez dodatków.

  • Do każdej masy dodaj po równo ubitej śmietany z pozostałym cukrem pudrem. Całość wymieszaj.

  • Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, a następnie kolejno masy: czerwoną, białą i zieloną.

  • Odstaw do lodówki do stężenia.

Oceny i komentarze: 0