Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kluski z makiem

W tradycji słowiańskiej spożywanie maku podczas wigilijnej kolacji miało umożliwić zebranym rytualny kontakt ze zmarłymi. Przygotowywano go podczas świąt w kutii, wywarach z maku, a nawet dodawano go do ziemniaków. Dziś ten tradycyjny składnik wpisał się w świąteczną tradycję przede wszystkim w wersji na słodko – w makowcach oraz w pysznych i prostych w przygotowaniu kluskach z makiem. W świątecznym ferworze warto ułatwiać sobie zadanie i wykorzystać półprodukty – gotowy makaron i zmielony mak. Jeśli hołdujecie jednak tradycji, możecie pokusić się o samodzielne zmielenie maku i zrobienie własnego makaronu.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania
30 min Czas przygotowania
  • Zacznij od przygotowania maku. Jeśli decydujesz się na półprodukt – mielony mak, to zalej go mlekiem i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Gdy napęcznieje i wchłonie większość płynu, odstaw go do przestudzenia. W tym czasie zagotuj w małym rondelku śmietankę, masło i miód. Gdy składniki się połączą dodaj całość do maku i dokładnie wymieszaj.

  • Natnij laskę wanilii wzdłuż (nie przecinając jej do końca), ustaw nóż bokiem i przyciskając go lekko wydrążając ziarenka wanilii, dodaj je do maku. Posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i mielone migdały wsyp do masy i wymieszaj.

  • Ugotowany al’dente makaron lub łazanki wymieszaj dokładnie z masą makową. Jeśli całość wyda się zbyt sucha dodaj jeszcze trochę stopionego masła.

Porady Gotowanie

Kluski z makiem można podać w jednym naczyniu lub serwować porcje w pucharkach, ozdobione miodem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Oceny i komentarze: 0