Jeżynowe lody z batatów na patyku

W gorący dzień nic chłodzi lepiej niż lody na patyku. Ten wege lód z przetartych batatów i jeżyn doprawiony jest szczyptą cynamonu, wanilii, odrobiną soku pomarańczowego i solą morską. Kolorowa przekąska pełna witamin i orzeźwienia.

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 48 kcal, 0 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 94 mg sodu, 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 0 g białka, 8 g cukrów ogółem

Składniki
Porcja dla: 14
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas przygotowania
  • Włóż bataty do średniego rondla i nalej tyle wody, żeby je zakryć. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż będą miękkie. Dobrze odsącz; odstaw do ostudzenia na 5 minut.

  • Włóż bataty, 2 szklanki jeżyn, kryształki z laski wanilii i pozostałe składniki do pojemnika blendera. Zamknij pojemnik. Zblenduj na gładką masę przez około 3 minuty. (Możesz również przepuścić masę przez sito, aby pozbyć się ziaren)

  • Podziel masę na 14 małych kubeczków lub foremek do lodów na patyku, napełniając je w 2/3 objętości. Dodaj kilka świeżych jeżyn do każdej formy, delikatnie wciskając je w masę z batatów.

  • Włóż do zamrażalnika na 30 minut lub do momentu, w którym masa zacznie się zastygać. Włóż patyczki do lodów lub kolorowe słomki w środek każdej foremki. Włóż do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny lub na noc, do pełnego zamrożenia.

Informacje o wartości odżywczej

(Porcji)

  • Kalorie: 28

Oceny i komentarze: 0