00 0
image
Oceń

Gruszki w sosie truskawkowo-pieprzowym

Składniki
Porcja dla: 2
Sposób przygotowania
  • Dwie gruszki pokroić ze skórką w średnią kostkę.

  • Ser rozdrobnić za pomocą widelca, doprawić kardamonem oraz imbirem, dodać do sera 2,5 łyżki miodu i całość wymieszać.

  • Suszoną żurawinę marynować w czerwonym winie. Pokrojone gruszki skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Truskawki pozbawić szypułek. Posiekać drobno kilka listków mięty.

  • Do pokrojonych i skropionych cytryną gruszek dodać łyżkę miodu i wymieszać. Truskawki umieścić w blenderze, doprawić pieprzem i blendować aż uzyskają konsystencję musu.

  • Żurawinę odsączyć z nadmiaru wina, pozostałe wino dodać do musu truskawkowego i wymieszać, owoce żurawiny dodać do sera i wymieszać całość. Ser z żurawiną przełożyć do pucharków, do tego dołożyć pokrojoną gruszkę, polać wszystko musem truskawkowo-pieprzowym.

  • Deser podawać udekorowany melisą.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0