00 0
image
Oceń

Faworki

Faworki, chruściki lub po prostu chrusty. To słodki kruchy przysmak, który na pewno każdy zna. Ale czy wiesz, że te słodkie smażone ciastka są znane nie tylko w Polsce, ale także na Litwie oraz w Niemczech? U nas faworki najczęściej są serwowane w okresie karnawału, czy też z okazji Tłustego Czwartku. Jeżeli uważasz, że przepis na faworki jest trudny i skomplikowany, to my udowodnimy, że nic bardziej mylnego! Wystarczy, że zorganizujesz sobie wygodne miejsce do gotowania, odrobinę czasu, produkty oraz nasz przepis na faworki. Smacznego!

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz. Czas gotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Utrzyj masło z cukrem, dodając żółtka oraz proszek do pieczenia. Wlej sok z cytryny, śmietanę i dobrze wszystko wymieszaj.

  • Dodaj tyle mąki, by ciasto było tak gęste, aby móc wyłożyć je na stolnicę.

  • Dalej wgniataj w nie mąkę. Ciasto będzie odpowiedniej gęstości, gdy po wciśnięciu w nie palec, wróci ono do swojej formy.

  • Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i pokrój w szerokie paski.

  • Na środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie nożem. Przełóż jeden koniec paska przez to nacięcie.

  • Tak przygotowany faworek wrzuć do mocno nagrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  • Usmażone faworki odłożyć do ostygnięcia. Najlepiej wyłożyć je na ręcznik papierowy.

  • Po wyjęciu posypać je cukrem pudrem z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem.

Oceny i komentarze: 0