Faworki, chruściki lub po prostu chrusty. To słodki kruchy przysmak, który na pewno każdy zna. Ale czy wiesz, że te słodkie smażone ciastka są znane nie tylko w Polsce, ale także na Litwie oraz w Niemczech? U nas faworki najczęściej są serwowane w okresie karnawału, czy też z okazji Tłustego Czwartku. Jeżeli uważasz, że przepis na faworki jest trudny i skomplikowany, to my udowodnimy, że nic bardziej mylnego! Wystarczy, że zorganizujesz sobie wygodne miejsce do gotowania, odrobinę czasu, produkty oraz nasz przepis na faworki. Smacznego!
Utrzyj masło z cukrem, dodając żółtka oraz proszek do pieczenia. Wlej sok z cytryny, śmietanę i dobrze wszystko wymieszaj.
Dodaj tyle mąki, by ciasto było tak gęste, aby móc wyłożyć je na stolnicę.
Dalej wgniataj w nie mąkę. Ciasto będzie odpowiedniej gęstości, gdy po wciśnięciu w nie palec, wróci ono do swojej formy.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i pokrój w szerokie paski.
Na środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie nożem. Przełóż jeden koniec paska przez to nacięcie.
Tak przygotowany faworek wrzuć do mocno nagrzanego tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone faworki odłożyć do ostygnięcia. Najlepiej wyłożyć je na ręcznik papierowy.
Po wyjęciu posypać je cukrem pudrem z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem.
Komentarze