00 0
image
Oceń

Czekoladowe bułeczki bao z kremem z masła orzechowego

Składniki
Porcja dla: 16 (po 1 bułeczce bao)
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Mleko kokosowe podgrzewaj w ustawionej na dużą moc kuchence mikrofalowej przez 1 minutę lub do momentu, aż będzie gorące. Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj do ich rozpuszczenia. Następnie dodaj cukier, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, stopniowo dodając mąkę, do całkowitego połączenia składników (gdy ciasto nabierze zwartej konsystencji, ugniataj je rękoma). Z tak przygotowanego ciasta uformuj kulę, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut.

  • Na obsypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość 6 mm. Za pomocą foremki wytnij 16 okrągłych placuszków o średnicy 7,5–9 cm (skrawki ciasta można rozwałkować ponownie tylko raz, bułeczki z ciasta wałkowanego zbyt wiele razy nie wyrosną).

  • Wycięte placuszki posmaruj delikatnie dodatkową ilością oleju kokosowego. Zwiń każdy z nich na pół, nie dociskaj. Przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.

  • Do dużego garnka wlej wodę do wysokości ok. 2,5 cm i zagotuj. Sitko do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pierwszą partię bułeczek bao (uważaj, aby nie układać ich za ciasno, ponieważ podczas gotowania zwiększą objętość). Sitko włóż do garnka, przykryj. Bułeczki gotuj na parze przez 10 minut do zwiększenia objętości. Po tym czasie wyjmij je i ostudź na kratce. Powtórz proces z pozostałymi bułeczkami.

  • Przygotuj krem z masła orzechowego. Za pomocą miksera w dużej misce ubij na gładką masę serek śmietankowy, masło orzechowe i cukier puder. Dodaj kremówkę oraz ekstrakt waniliowy i ubij na gładką, puszystą masę.

  • Delikatnie otwórz przestudzone bułeczki bao i do każdej nałóż pełną łyżkę gotowego kremu z masła orzechowego. Udekoruj orzeszkami ziemnymi i roztopioną czekoladą. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Oceny i komentarze: 0