Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ciasto z gruszkami

Migdałowe ciasto z gruszkami i żurawiną to ciekawy i oryginalny deser, pełen zdrowych składników. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną lub lodami. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Mąkę, 50g migdałów, cukier, ¼ łyżeczki soli umieść w malakserze, dodaj masło i wymieszaj.

  • Dodaj wodę i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj 20 centymetrowy krążek i zawiń w folię spożywczą. Odstaw do schłodzenia.

  • Do przygotowania farszu wymieszaj w misce cukier, 1 łyżkę mąki, cynamon i szczyptę soli.

  • Dodaj pokrojone w cząstki gruszki, cukier z prawdziwą wanilią. Delikatnie wymieszaj i wyjmij gruszki.

  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia (wałkuj przez papier).

  • Ciasto posmaruj mieszanką, w której były gruszki. Zawiń do środka brzegi ciasta, ułóż gruszki, posmaruj jajkiem, posyp 1 łyżeczką cukru, pozostałymi migdałami i żurawiną.

  • Piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 25 minut aż ciasto się zarumieni.

  • Ciasto podawaj schłodzone z bitą śmietaną lub lodami.

Oceny i komentarze: 0