Migdałowe ciasto z gruszkami i żurawiną to ciekawy i oryginalny deser, pełen zdrowych składników. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną lub lodami. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Mąkę, 50g migdałów, cukier, ¼ łyżeczki soli umieść w malakserze, dodaj masło i wymieszaj.
Dodaj wodę i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj 20 centymetrowy krążek i zawiń w folię spożywczą. Odstaw do schłodzenia.
Do przygotowania farszu wymieszaj w misce cukier, 1 łyżkę mąki, cynamon i szczyptę soli.
Dodaj pokrojone w cząstki gruszki, cukier z prawdziwą wanilią. Delikatnie wymieszaj i wyjmij gruszki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia (wałkuj przez papier).
Ciasto posmaruj mieszanką, w której były gruszki. Zawiń do środka brzegi ciasta, ułóż gruszki, posmaruj jajkiem, posyp 1 łyżeczką cukru, pozostałymi migdałami i żurawiną.
Piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 25 minut aż ciasto się zarumieni.
Ciasto podawaj schłodzone z bitą śmietaną lub lodami.