“Ciasto” ananasowo-marchewkowe na startym lodzie

Rozpieszczaj się smakiem ciasta marchewkowego w lodowej odsłonie. Połączenie ananasa, marchewki i soku ananasowego z cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem i odrobiną sera śmietankowego daje ten niepowtarzalny smak ciasta marchewkowego. Zamrażaj przez 3-4 godzin, mieszając i zdrapując masę z boków pojemnika, aby uzyskać puszystą konsystencję lodu. Podawaj w porcjach.

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 61 kcal, 1 g tłuszczu ogółem, 1 g tłuszczu nasyconego, 2 mg cholesterolu, 99 mg sodu, 12 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka, 7 g cukrów ogółem

Składniki
Porcja dla: 5
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas przygotowania
  • Do blendera włóż wszystkie składniki (z wanilii same kryształki) , a następnie przykryj. Blenduj na gładką masę na wysokich obrotach przez około 3 minuty, zdrapując masę ze ścianek kielicha i mieszając, jeśli to konieczne.

  • Wlej masę do dużego pojemnika przystosowanego do zamrażania (ok. 35x25 cm). Owiń folią spożywczą. Zamrażaj przez 3-4 godzin, mieszając i zdrapując masę z boków pojemnika co około 30-45 minut, aby uzyskać puszystą konsystencję lodu.

  • Podawaj w salaterkach nakładając łyżką do lodów.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Można podawać jako pyszne smoothie pomijając zamrażanie. Wykorzystaj inne owoce, np. brzoskwinie lub jeżyny.

Informacje o wartości odżywczej

(Porcji)

  • Kalorie: 61

Oceny i komentarze: 0