0 0 0
image
Oceń

Ciasteczka sezamowe w czekoladzie

Zafunduj sobie podwójną porcję sezamu, wypróbowując ten doskonały przepis na ciasteczka. Zarówno prażony sezam jak i czarne ziarna sezamu gwarantują niepowtarzalną konsystencję, kolor oraz pożywny, orzechowy smak. Zanurz ciasteczka w czekoladzie i posyp z wierzchu kilkoma ziarnami sezamu, żeby zapewnić im odpowiednią oprawę.

Z podanej ilości składników powstaje 45 porcji (po 1 ciastku).

Wartość odżywcza dla porcji:  132 kcal, 8 g tłuszczu ogółem, 4 g tłuszczu nasyconego, 15 mg cholesterolu, 25 mg sodu, 13 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 8 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
8 min Czas gotowania
  • Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, umieszczając je w dużej misce, a następnie odstaw na bok. Ubij masło z cukrem w dużej misce mikserem (na wysokich obrotach), aż stanie się lekkie i puszyste. Dodaj jajko, mleko i olej sezamowy; starannie wymieszaj. Przestaw mikser na niższe obroty i dalej miksując stopniowo dodawaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i soli, aż powstałe w ten sposób ciasto zacznie się odklejać od ścianek miski. Dodaj 1/2 szklanki prażonego sezamu i czarne ziarna sezamu i wymieszaj. Następnie podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej uformuj podłużny wałek, o średnicy około 5 centymetrów. Owiń oba folią spożywczą. Włóż na dwie godziny do lodówki.

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury ok. 190°C. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój w plastry o grubości ok 0,5 cm. Rozłóż je na blasze wyłożonej folią do pieczenia.

  • Piecz przez 7 do 8 minut lub do momentu, aż brzegi ciastek zaczną lekko brązowieć. Pozostaw blachę w piekarniku przez 1 minutę. Następnie wyjmij ją i odstaw w bezpieczne miejsce do całkowitego wystygnięcia.

  • Każde ciasto zanurz w rozpuszczonej czekoladzie, pokrywając nią około 1/3 powierzchni każdego ciasteczka. Czekoladę posyp pozostałymi ziarnami prażonego sezamu. Pozostaw ciastka w temperaturze pokojowej na tacy wyłożonej papierem śniadaniowym przez 15 minut lub do momentu, gdy czekolada stwardnieje.

Oceny i komentarze: 0