00 0
image
Oceń

Bułeczki bao z nadzieniem z orzechów pekan i sosem czekoladowym z bourbonem

Składniki
Porcja dla: 16 (po 1 bułeczce bao)
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Do średniej wielkości miski wlej mleko kokosowe, dodaj cukier, olej kokosowy i wanilię. Mieszaj, stopniowo dodając mąkę, do całkowitego połączenia składników (gdy ciasto nabierze zwartej konsystencji, ugniataj je rękoma). Przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut.

  • W międzyczasie przygotuj nadzienie z orzechów pekan. W małym rondlu wymieszaj cukier, syrop kukurydziany, jajko, masło, cynamon oraz sól i gotuj na wolnym ogniu, co chwilę mieszając, od 8 do 10 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy pekan oraz wanilię i wymieszaj. Ostudź do temperatury pokojowej.

  • Na obsypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość 6,5 mm. Za pomocą foremki wytnij 16 okrągłych placuszków o średnicy 7,5–9 cm (skrawki ciasta można rozwałkować ponownie tylko raz, bułeczki z ciasta wałkowanego zbyt wiele razy nie wyrosną).

  • Wycięte placuszki posmaruj delikatnie dodatkową ilością oleju kokosowego. Zwiń każdy z nich na pół, nie dociskaj. Przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.

  • Do dużego garnka wlej wodę do wysokości ok. 2,5 cm i zagotuj. Sitko do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pierwszą partię bułeczek bao (uważaj, aby nie układać ich za ciasno, ponieważ podczas gotowania zwiększą objętość). Sitko włóż do garnka, przykryj. Bułeczki gotuj na parze przez 10 minut do zwiększenia objętości. Po tym czasie wyjmij je i ostudź na kratce. Powtórz proces z pozostałymi bułeczkami.

  • Przygotuj czekoladowy sos z bourbonem. Czekoladę przełóż do średniej wielkości miski i odstaw. Do drugiej średniej wielkości miski wlej kremówkę, dodaj syrop kukurydziany i cynamon. Ustaw kuchenkę mikrofalową na dużą moc i podgrzewaj mieszankę przez ok. 1 minutę (uważaj, żeby jej nie zagotować). Przelej do miski z czekoladą i odstaw na 2–3 minuty. Następnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, aż czekolada się rozpuści. Wlej Bourbon, wanilię, wymieszaj.

  • Delikatnie otwórz przestudzone bułeczki bao i do każdej nałóż pełną łyżkę gotowego nadzienia z orzechów pekan. Udekoruj sosem czekoladowym z bourbonem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Porady Gotowanie

WSKAZÓWKI:

Ciasto można rozwałkować ponownie tylko raz. Bułeczki z ciasta wałkowanego zbyt wiele razy nie wyrosną.

Jeśli posiadasz tradycyjny bambusowy parownik, wykorzystaj go do gotowania bułeczek bao. Jeśli nie dysponujesz ani bambusowym parownikiem, ani sitkiem do gotowania na parze, możesz użyć zwykłego metalowego durszlaka. Proste sitko możesz wykonać także z jednorazowej aluminiowej foremki do pieczenia. Wystarczy, że zrobisz na dnie dziurki.

Przygotowane sitko włóż do dużego garnka z gotującą się wodą sięgającą 1,25–2 cm wysokości naczynia. Wyłóż sitko papierem do pieczenia i umieść na nim pierwszą partię bułeczek bao. Przykryj i gotuj na parze zgodnie z przepisem. 

 

Oceny i komentarze: 0