00 0
image
Oceń

Bułeczka banoffi z sosem karmelowym

Składniki
Porcja dla: 16 (po 1 bułeczce bao)
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Do średniej wielkości miski wlej mleko kokosowe, dodaj cukier, olej kokosowy i wanilie. Mieszaj, stopniowo dodając mąkę, do całkowitego połączenia składników (gdy ciasto nabierze zwartej konsystencji, ugniataj je rękoma). Z tak przygotowanego ciasta uformuj kulę, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 30 minut.

  • Na obsypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą foremki wytnij 16 okrągłych placuszków o średnicy 7,5–8 cm (skrawki ciasta można rozwałkować ponownie tylko raz, bułeczki z ciasta wałkowanego zbyt wiele razy nie wyrosną).

  • Wycięte placuszki posmaruj delikatnie dodatkową ilością oleju kokosowego. Zwiń każdy z nich na pół, nie dociskaj. Przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.

  • Do dużego garnka wlej wodę do wysokości ok. 2,5 cm i zagotuj. Sitko do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pierwszą partię bułeczek bao (uważaj, aby nie układać ich za ciasno, ponieważ podczas gotowania zwiększą objętość). Sitko włóż do garnka, przykryj. Bułeczki gotuj na parze przez 10 minut do zwiększenia objętości. Po tym czasie wyjmij je i ostudź na kratce. Powtórz proces z pozostałymi bułeczkami.

  • Przygotuj nadzienie banoffee pie oraz sos karmelowy. W niewielkiej misce wymieszaj 2 łyżki cukru z cynamonem. W tak przygotowanej mieszance obtocz plasterki banana.

  • Na sporej wielkości patelni rozgrzej na dużym ogniu połowę masła. Dodaj plasterki banana i podsmaż do lekkiego zbrązowienia, w międzyczasie przewróć je raz na drugą stronę. Zdejmij z ognia i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą część masła, dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Podsmażaj przez ok. 5 minut do uzyskania złocistobrązowego karmelu. Stopniowo wlewaj mleko kokosowe, ciągle mieszając. Zdejmij sos z ognia.

  • W dużej misce za pomocą miksera ustawionego na średnią prędkość ubij na gładką masę serek śmietankowy i ¼ przygotowanego sosu karmelowego. Ciągle ubijając, dodawaj stopniowo śmietanę kremówkę. Ubijaj jeszcze przez ok. 2 minuty do uzyskania puszystej masy. Dodaj pokruszone herbatniki i ostrożnie wymieszaj.

  • Delikatnie otwórz przestudzone bułeczki bao i do każdej nałóż pełną łyżkę gotowego nadzienia banoffee pie. Udekoruj plasterkami banana i sosem karmelowym. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Porady Gotowanie

Wskazówki: 

Herbatniki Lotus to chrupiące karmelizowane ciasteczka korzenne produkowane przez belgijską markę. Można je dostać w większych supermarketach, sklepach z importowaną żywnością lub w Internecie. Jeśli okażą się niedostępne, można je również zastąpić pokruszonymi ciastkami korzennymi.

Ciasto można rozwałkować ponownie tylko raz. Bułeczki z ciasta wałkowanego zbyt wiele razy nie wyrosną.

Jeśli posiadasz tradycyjny bambusowy parownik, wykorzystaj go do gotowania bułeczek bao. Jeśli nie dysponujesz ani bambusowym parownikiem, ani sitkiem do gotowania na parze, możesz użyć zwykłego metalowego durszlaka. Proste sitko możesz wykonać także z jednorazowej aluminiowej foremki do pieczenia. Wystarczy, że zrobisz na dnie dziurki. Przygotowane sitko włóż do dużego garnka z gotującą się wodą sięgającą 1,25–2 cm wysokości naczynia. Wyłóż sitko papierem do pieczenia i umieść na nim pierwszą partię bułeczek bao. Przykryj i gotuj na parze zgodnie z przepisem. 

 

Oceny i komentarze: 0