Wskazówki:
Herbatniki Lotus to chrupiące karmelizowane ciasteczka korzenne produkowane przez belgijską markę. Można je dostać w większych supermarketach, sklepach z importowaną żywnością lub w Internecie. Jeśli okażą się niedostępne, można je również zastąpić pokruszonymi ciastkami korzennymi.
Ciasto można rozwałkować ponownie tylko raz. Bułeczki z ciasta wałkowanego zbyt wiele razy nie wyrosną.
Jeśli posiadasz tradycyjny bambusowy parownik, wykorzystaj go do gotowania bułeczek bao. Jeśli nie dysponujesz ani bambusowym parownikiem, ani sitkiem do gotowania na parze, możesz użyć zwykłego metalowego durszlaka. Proste sitko możesz wykonać także z jednorazowej aluminiowej foremki do pieczenia. Wystarczy, że zrobisz na dnie dziurki. Przygotowane sitko włóż do dużego garnka z gotującą się wodą sięgającą 1,25–2 cm wysokości naczynia. Wyłóż sitko papierem do pieczenia i umieść na nim pierwszą partię bułeczek bao. Przykryj i gotuj na parze zgodnie z przepisem.