Lekko ostre papryczki chili guajillo o delikatnej jagodowej nucie są idealnym dodatkiem do deserów, a w szczególności do tego batonika.
Wskazówka:
· Suszone papryczki chili guajillo, podstawowy produkt w kuchni meksykańskiej, są podłużna i szpiczaste o pomarańczowo-czerwonym kolorze. Można je kupić w sklepach z żywnością południowoamerykańską, specjalistycznych sklepach internetowych lub w supermarketach w dziale z żywnością południowoamerykańską. Jeżeli nie są dostępne, możesz je zastąpić papryczkami chili ancho, wsypując 2 łyżeczki do sosu karmelowego i 1 łyżeczkę do batoników z kawałkami czekolady.
· Aby uprażyć i zmielić chili guajillo, wydrąż i usuń nasiona z 2 papryczek. Połóż na blasze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 10 minut lub aż papryczki zaczną pachnieć. Włóż do małego robota kuchennego lub czystego młynka do kawy. Drobno zmiel.