00 0
image
Oceń

Babka majonezowa z kakao

Jak się okazuje, majonez to nie tylko doskonały dodatek do sałatek. Dodając majonez do ciasta sprawisz, że będzie wilgotne o wyrazistym kremowym smaku. Odkryj sprawdzony przepis na babkę majonezową, którą z łatwością upieczesz na Święta Wielkanocne!

Składniki
Porcja dla: 10
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

  • Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodaj majonez i ubij przez ok 3-4 minuty na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj składniki, aż zrobi się gęsta masa.

  • W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj ją do pozostałych składników, a następnie bardzo delikatnie wymieszaj.

  • Przełóż ¼ ciasta do oddzielnej miski i dodaj kakao.

  • Do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki wyłóż warstwami: połowę jasnego ciasta, ciasto ciemne i znów połowę jasnego ciasta.

  • Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni (termooobieg) przez ok 50 minut do tzw. testu suchego patyczka.

  • Po upieczeniu, wystudź babkę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok 20-30 minut. Gotowe ciasto możesz udekorować domowym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem, kakao lub cynamonem.

Porady Gotowanie

Jeśli nie chcesz, by zrobił się zakalec, pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Do tego przepisu możesz też dodać zmieloną kawę, cynamon lub inne przyprawy korzenne  zamiast kakao.

Oceny i komentarze: 0