Babki piaskowe, ucierane i drożdżowe są na czele świątecznych wypieków. Coraz częściej przybierają różne formy i aromaty. Do najpopularniejszych smaków należy babka cytrynowa, która w konsystencji powinna być lekko wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrusów. Babka cytrynowa jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielkich talentów kulinarnych. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
Babka cytrynowa to klasyczne ciasto ucierane. Jeśli nie chcesz, by zrobił się zakalec, pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Ważnym aspektem jest też długość miksowania. Ucieraj tylko do momentu połączenia składników. Zbyt długie miksowanie sprawi, że ciasto stanie się bardzo ciężkie.
Wypróbuj też połączenie innych cytrusów np. mandarynek, czy limonek, które wzbogacą smak ciasta.
Gotowe ciasto możesz udekorować domowym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.