00 0
image
Oceń

Babka cytrynowa

Babki piaskowe, ucierane i drożdżowe są na czele świątecznych wypieków. Coraz częściej przybierają różne formy i aromaty. Do najpopularniejszych smaków należy babka cytrynowa, która w konsystencji powinna być lekko wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrusów. Babka cytrynowa jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielkich talentów kulinarnych. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Składniki
Porcja dla: 10 porcji
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

  • Zmiksuj ze sobą masło i cukier, a następnie w trakcie ubijania dodawaj po 1 jajku. Ubij na puszysta masę. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo suche składniki.

  • Po połączeniu się wszystkich składników, dodaj sok z cytryny i skórkę. Jeśli chcesz, aby ciasto miało jeszcze silniejszy smak cytrynowy, dodaj aromat spożywczy.

  • Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, a następnie lekko przetnij nożem masę wzdłuż, aby ciasto ładnie pękło w trakcie pieczenia.

  • Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni (opcja grzania góra i dół) przez ok 40-50 minut do tzw. testu suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika na ok 20 minut.

  • W trakcie, gdy twoja babka będzie stygnąć, przygotuj polewę. Połącz ze sobą wszystkie składniki i energicznie wymieszaj zawartość, aż powstanie lepki lukier.

Porady Gotowanie

Babka cytrynowa to klasyczne ciasto ucierane. Jeśli nie chcesz, by zrobił się zakalec, pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Ważnym aspektem jest też długość miksowania. Ucieraj tylko do momentu połączenia składników. Zbyt długie miksowanie sprawi, że ciasto stanie się bardzo ciężkie.

Wypróbuj też połączenie innych cytrusów np. mandarynek, czy limonek, które wzbogacą smak ciasta.

Gotowe ciasto możesz udekorować domowym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

 

Oceny i komentarze: 0